premiere ginecologice in judetul hunedoara

 


Daca sfârsitul anului 2000 si anul 2001 au marcat începutul acestui centru medical (în 2000 realizându-se primul implant hormonal de substitutie la femeia în menopauza), vara anului 2002 a însemnat primul succes notabil mediatizat si în presa centrala: prima fertilizare artificiala reusita în judetul Hunedoara, iar în februarie 2003 avea sa se nasca Iulia Maria, primul copil „in vivo”. Hunedoara devenea al patrulea centru din tara unde s-a efectuat o tehnica de reproducere umana asistata.

Acest prim succes, urmat de multe altele, avea sa atraga în timp cupluri cu infertilitate si din alte judete ale tarii. În decembrie 2003, clinica s-a dotat cu videocolposcop computerizat, unic în Ardeal la momentul respectiv; aparatul ajuta la diagnosticarea precoce si prevenirea cancerului de col uterin, o problema a femeii moderne, intens mediatizata în ultima vreme.

Un atribut al succesului acestui centru medical este o permanenta investitie în aparate medicale de ultima generatie; dovada sta faptul ca pentru gravidele ce vin în acest centru se efectueaza ecografii morfologice cu ajutorul unui ecograf Doppler color 4D . (Preturi si tarife pentru acest serviciu gasiti aici).
...........................................................................................................................................................

Articole din presa:
sase ani de la prima fertilizare artificiala in judetul hunedoara
Textul integral aici:

"Primul copil hunedorean nascut prin inseminare intrauterina a împlinit cinci ani. Sute de cupluri de hunedoreni au încercat de atunci aceasta metoda, însa nu toate au avut sanse de reusita
A încercat aproape doi ani sa faca un copil, dar soarta nu a vrut sa o ajute. Marcela Gherghel a acceptat atunci propunerea unui medic hunedorean de a încerca o metoda fara precedent în judet: fertilizarea "in vivo". Prima încercare a fost o reusita. Interventia a avut loc pe 5 iunie 2002, iar peste noua luni - în 27 februarie 2003 - primul copil nascut prin fertilizare artificala a vazut lumina zilei.
Iulia Gherghel a împlinit acum cinci ani, este un copil sanatos si vioi, care te cucereste prin zâmbetul ei inocent.


Prima încercare, prima reusita

Marcela Gherghel îsi dorea tare mult un copil si vazând ca nu are sanse de reusita a consultat un medic ginecolog.
"Mi-a dat tratament si tot nu reuseam sa ramân însarcinata, iar eu îmi doream foarte mult un copil. Ma uitam pe strada dupa toate gravidele si dupa toate mamele cu copii mici si ma apuca plânsul. Atunci doctorul m-a întrebat daca nu vreau sa încerc fertilizarea artificiala. Am fost de acord", povesteste femeia în vârsta de 28 de ani.
Doctorul i-a spus ca sansele de a ramâne însarcinata sunt si asa foarte mici. Surpriza a fost însa mare de ambele parti, atât la doctor, cât si la pacient, caci femeia a ramas gravida imediat si peste noua luni a nascut-o pe Iulia. De atunci, în familia Gherghel a aparut si al patrulea membru: Eduard Andrei, nascut natural.
"La un an si 9 luni dupa ce am nascut-o pe Iulia am ramas iar gravida, pe cale naturala si am nascut un baiat. Sunt cea mai fericita mama de pe pamânt", se proclama Marcela Gherghel. Iulia Maria Gherghel va merge în toamna la gradinita iar când va fi mare, spune ca vrea sa se devina jurnalist. "Vreau sa fac stiri, asa cum vad la televizor", spune Iulia, si începe sa imite crainicele TV.


Nu e garantata 100 la suta

Medicul care a facut prima fertilizare "in vivo" în judet,ul Hunedoara s,i singurul care face as,a ceva si acum este Romeo Stanescu (foto). Hunedoara este al patrulea judet, din tara care a experimentat aceasta metoda de fertilizare, dupa Bucuresti, Cluj si Timisoara.
"Tot mai multe hunedorence apeleaza la metoda de fertilizare in vivo. Cauza este faptul ca multe cupluri se hotarasc prea târziu sa aiba un copil, când au trecut de 30 de ani iar atunci fertilitatea scade", explica Romeo Stanescu.


Cum se procedeaza

Pentru a face fertilizare intrauterina se face o evaluare a trompelor uterine, spermograma sotului, dar si alte analize hormonale. Urmeaza un tratament medicamentos, iar când sunt îndeplinite toate conditiile pentru ovulatie, femeii i se administreaza o injectie. La 36 de ore dupa aceasta se face fertilizarea.
"Sperma de la sot, este prelucrata si se introduce prin colul uterin direct pe fundul uterului", explica doctorul Romeo Stanescu.
Cele mai multe fertilizari nu reusesc însa, adauga ginecologul. Sansa ca o femeie sa ramâna însarcinata de la prima încercare este de 5-18 la suta. O fertilizare in vivo costa între 800 de lei si 2.500 de lei pretul include fertilizarea propriu-zisa care costa300 de lei, dar si tratamentul anterior acesteia si investigatiile necesare.

"Se fac trei sau patru încercari de fertilizare in vivo, iar daca acesta nu reusesc, singura sansa pentru femeile cu probleme ramâne fertilizarea in vitro"

Romeo Stanescu, medic ginecolog

...........................................................................................................................................................

339
de fertilizari artificiale a facut pâna acum doctorul Romeo Stanescu"


Cotidianul "Hunedoreanul", 28 iulie 2008

Comentarii la acest articol:

sabina.abrud, [ 09.08.2008 - 23:09 ]
este cel mai bun,apelati cu incredere

guest hunedoreanul.ro, [ 30.07.2008 - 16:57 ]
Primul copil hunedorean nascut prin inseminare intrauterina a implinit cinci ani. Sute de cupluri de hunedoreni au incercat de atunci aceasta metoda, insa nu toate au avut sanse de reusita"

leonte aida, [ 30.07.2008 - 16:57 ]
este cel mai bun medic din romania.
noi, hunedorenii ar trebui sa fim mandrii ca il avem.
ii doresc multa sanatate si putere de munca.

...........................................................................................................................................................

Centrul Privat Obstetrica Ginecologie Dr. Romeo Stanescu sanse_sa_aveti_gemeni_prin_inseminare
...........................................................................................................................................................
Prima inseminare artificiala la Hunedoara

Medicul ginecolog Romeo Stanescu jr., din Hunedoara, a reusit, in premiera in judet, sa duca la bun sfarsit prima inseminare artificiala. Beneficiara este o tanara hunedoreanca de 22 de ani, Marcela Gherghel. Ambii soti sufera de sterilitate. Din acest motiv, sotii Gherghel au acceptat propunerea medicului Romeo Stanescu jr. de a apela la o metoda inedita pentru lumea medicala hunedoreana, inseminarea artificiala "in vivo", operatiune care dureaza circa jumatate de ora si care este cu mult mai putin sofisticata si pretentioasa decat fertilizarea "in vitro".

Doctorul hunedorean sustine ca studiaza de aproape un an aceasta metoda care nu pune in pericol viata pacientelor. In ceea ce o priveste pe Marcela, aceasta se declara fericita de posibilitatea de a fi mama, sperand ca in luna martie a anului viitor sa aiba copilul mult visat. Potrivit celor relatate de doctorul Stanescu, dupa circa o luna si jumatate de la interventie embrionul se dezvolta normal, iar viitoarea mama se simte bine. Mai mult, aceasta reusita ar putea determina si medicii ginecologi de la Spitalul Judetean din Deva sa adopte aceasta metoda de combatere a sterilitatii, cunoscut fiind faptul ca in judet exista numeroase cupluri cu probleme de infertilitate care nu vor mai fi nevoite sa se deplaseze la centrele universitare, ci isi vor rezolva problemele pe plan local.

Ramane de vazut cat de reticenti se vor dovedi medicii hunedoreni fata de aceasta metoda, care a devenit uzuala in Europa inca din anii '70-'80 si care se aplica cu succes inca din anul 1995 la clinicile universitare din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Sibiu.
(www.desprecopii.ro)
...........................................................................................................................................................

Prima inseminare artificiala din judet

Sotii Gherghel sunt casatoriti de trei ani si-si doresc enorm sa aiba un copil. Cei doi sufera de o sterilitate mixta, fiecare avand cate o problema. Cum pe cale naturala nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificiala. Interventia s-a facut în data de 5 iunie, la ora 9.15.

"Am avut toate datele iar operatia a durat cu totul 20-25 de minute. Este de fapt o fertilizare "in vivo" si nu "in vitro", care este mult mai sofisticata si pretentioasa, din punct de vedere tehnic. Eu doar am ajutat spermatozoidul sa se apropie de ovul.

Nu fac altceva decat sa tratez o boala si sa ajut familiile cu probleme. Metoda aplicata de mine nu pune în pericol viata pacientei. Un chiuretaj este de zece ori mai riscant decat o inseminare intra-uterina. Este un început de drum", declara dr. Romeo Stanescu jr., autorul inseminarii artificiale.

Calcul la secunda

Marcela, viitoarea mamica ce a acceptat propunerea doctorului Stanescu de a experimenta metoda de fertilizare artificiala, are 22 de ani.

"Am fost dispusa sa fac orice pentru a avea un copil. Dupa inseminare, dimineata, cand am vazut ca a iesit testul, nu mi-a venit sa cred. Abia acum cand vad la ecograf ca procedeul a prins viata, m-am convins ca voi fi mama. Sper sa duc sarcina pana la capat. Nici pe mine si nici pe sotul meu nu ne intereseaza daca va fi fetita sau baiat, important este sa-l avem", afirma viitoarea mamica.

"Pot spune ca este o reusita de 100 la suta, cu alte cuvinte, punct ochit, punct lovit. Metoda este destul de usoara si nu necesita aparatura foarte performanta.

Lichidul spermatic a fost spalat într-o centriguga, cu substante speciale, dupa care l-am injectat în cavitatea uterina. Scopul a fost sa scurtam distanta ce trebuia parcursa, iar spermatozoizii sotului, mai concentrat si lipsiti de celule moarte sa depaseasca bariera colului uterin si sa ajunga în cavitatea uterina.

Totul trebuie calculat, pentru ca, daca ai pierdut momentul potrivit, nu mai iese nimic", mai afirma Romeo Stanescu.

"De ce nu si la Deva?"

În Europa, metoda aplicata de Romeo Stanescu a devenit uzuala, pentru ca se practica de prin anii '70-'80. În Romania, ea se aplica în centrele universitare din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Sibiu din 1995, dar pentru judetul Hunedoara este o premiera, cu atat mai mult cu cat a reusit din prima încercare.

Dr. Romeo Stanescu spune ca se documenteaza de aproape un an de zile pentru a se specializa în aceasta metoda.

"Aceasta manopera, daca pot sa-i spun asa se poate face la nivel de judet,. Sper într-o buna colaborare cu colegii mei de la Spitalul Judetean din Deva, care au o mare experinta, în special cu doctorul Craciun Clepce, seful sectiei obstetrica-ginecologie si care cu bunavointa si experinta pe care o au, ar putea introduce aceasta metoda si la Spitalul Judetean.

Dat fiind faptul ca în judetul Hunedoara sunt foarte multe cupluri cu probleme de infertilitate, acestea nu vor mai fi nevoite sa se duca la centrele universitare, ci sa si le rezolve chiar la Spitalul Judetean Deva, nu neaparat la cabinetul meu".

Nicolle Ebner

(www.apropo.ro)

...........................................................................................................................................................


Infertilitatea afecteaza tot mai multi hunedoreni

Autor: Tiberiu Stroia
Data: 31 ian 2009

În ultimii ani lipsa fertilitatii a devenit o boala tot mai frecventa printre hunedoreni

Tendinta cuplurilor de a avea un copil dupa vârsta de 25 de ani este una din cauzele infertilitatii.

În timp ce în statele Uniunii Europene, infertilitatea este considerata o boala, în România nu exista un program de sanatate care sa sprijine cuplurile infertile. Acest lucru se întâmpla în conditiile în care natalitatea este tot mai scazuta. La aceasta data potrivit medicului ginecolog, Romeo Stanescu, numarul cazurilor de infertilitate înregistrate la nivelul judetului Hunedoara creste de la an la an. “În câtiva ani si statul român trebuie sa înteleaga ca infertilitatea este o boala. Tot mai multe cupluri au probleme în a concepe un copil. Practic, unu din sase cupluri din judet, se confrunta cu aceasta problema” a declarat Stanescu.
Potrivit specialistului hunedorean una dintre cauze o constituie tendinta de independenta a femeilor. “Tinerele au început sa puna pe primul plan cariera apoi un copil. Problema este ca, pe masura ce înainteazaîn vârsta, sansa de a ramâne însarcinata scade. Sigur ca exista si situatii în care infertilitatea este cauzata de diferite boli netratate. În privinta barbatilor acestia devin infertili datorita consumului de alcool, tutun sau a stresului” a mai spus medicul.

Proceduri scumpe
Dorinta de a avea un copil împinge cuplurile la eforturi financiare foarte mari. În prezent, acestia trebuie sa plateasca integral procedurile medicale de inseminare artificiala ( IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriase în raport cu veniturile unei familii. De exemplu, pretul unei tentative de FIV variaza între 4.000 si 7.000 euro, în functie de spital. “Cea mai mare problema a acestor cupluri este ca sansele de reusita nu sunt garantate. Spre exemplu, la o fertilizare in vitro sansa de reusita este de 30 la suta. Iar daca operatia nu reuseste sunt nevoiti sa o ia de la capat” a mai spus ginecologul Stanescu.

Cum e la altii
Pentru cresterea natalitatii, multe tari din UE suporta o parte din costurile procedurilor necesare cuplurilor infertile. În Franta, sase inseminari si patru FIV-uri sunt complet gratuite. Nu se plateste absolut nimic: analize, investigatii, consultatii, punctie, transfer, teste de sarcina, medicamente de sustinere. Pentru a beneficia de aceste gratuitati trebuie doar sa existe o asigurare sociala, iar vârsta solicitantei sa fie de maximum 43 de ani. Norocoase sunt si cuplurile din Austria, unde asigurarile sociale sustin financiar patru încercari de fertilizare, cele din Belgia platesc pentru sase încercari, în Danemarca se suporta 3 si în Ungaria se achita pentru 5 încercari.

Ziarul "Adevarul"

...........................................................................................................................................................

| home |


Adresele la care ne puteti gasi in judetul Hunedoara:
Centrul Privat de Obstetrica Ginecologie "Romeo Stanescu" - Hunedoara: str. Constantin Brancusi, nr. 2
Centrul Privat de Obstetrica Ginecologie "Romeo Stanescu" - Deva, str. Brazilor, nr. 1


Pentru mai multe informatii:
Centrul Privat de Obstetrica Ginecologie "Romeo Stanescu", tel. secretariat: 0254.745.000
sau prin e-mail: secretariat [A -ROND] obgin.ro
[A - ROND] se inlocuieste cu @


sau pe Yahoo! Messenger:

Centrul Privat Obstetrica Ginecologie Dr. Romeo Stanescu contact pe messenger
Va multumim!

Mai multe informatii despre dr. Romeo Stanescu,
precum si discutii despre fertilizarea artificiala
le gasiti pe blogul dr.Romeo Stanescu, la urmatoarea adresa:
http://www.romeostanescu.ro sau http://romeostanescu.wordpress.com